SLANÉ RECEPTY
ZDRAVÉ SLANÉ POKRMY
FIT HOVĚZÍ BURGERY
Ingredience na 7 karbanátků
- 1 balení 100% hovězího masa (360g)
Ajvar jemný (jedna vrchovatá lžíce)
sůl, pepř, mletý kmín, koření červená paprika , basalka
Na pánev olej ve spreji (já použila kokosový od gymbeamu)
Postup
- Do misky dejte mleté maso a přidejte všechny ostatní ingredience
- Pořádně promíchejte ať se chutě propojí
- Tvořte placky a smažte na kokosovém oleji dokud nebudou karbanátky na povrchu zlatavé
POMAZÁNKA Z ČERVENÉ ŘEPY
Ingredience
NA POMAZÁNKU
- 2 velké řepy
- 4 velké stroužky česneku, sůl, pepř
- 2 velké lžíce Cottage sýru nebo tvarohu
- 1 velká lžíce kvalitní majonézy (můžete použít i light)
Postup
- Dvě velké červené řepy očistěte od slupky a překrojte napůl, zabalte je do alobalu (každou půlku zvlášť) a dejte péct do trouby na 45-50 minut (210 st.C)
- Až se řepa upeče nechte ji v lednici vychladnout a poté jí nastrouhejte na jemno do větší misky
- Do nastrouhané řepy přidejte tvaroh či Cottage sýr, majonézu, prolisovaný česnek, sůl a pepř
- Takto hotovou směs pořádně promíchejte a nechte přes noc v lednici odležet
- Ráno si již na krásném plátku žitného chleba můžete vychutnat jarní chuť pomazánky z červené řepy
FIT ŠPALDOVÉ KNEDLÍKY
Z HRNKU
Suroviny na 1 porci
- 1 vejce
15g špaldové mouky hladké
1 lžička olivového oleje
bylinky podle chuti (použila jsem pažitku)
50ml neslazeného mandlového mléka
sůl
25g pečiva (já použila Toustis 1/2 od Penamu) můžete použít například 1 menší toast
Postup
- V hrníčku smíchejte vajíčko, pečivo nakrájené na malé kostičky, olej, mouku, mléko, bylinky a osolte
Dejte do mikrovlnky na 3 minuty, po uvaření můžete servírovat
ZAPEČENÉ BRAMBORY S BROKOLICÍ A SMETANOU
Ingredience
Na 1 plech
- 500g brambor
1 hlava brokolice
1/2 krabičky sojové smetany (doporučuji Take it veggie k dostání v Kauflandu)
Bio koření na pečené brambory
Bio koření granulovaný česnek
Olivový olej
sůl, pepř
Postup
- Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostky, vyskládejte je do pekáče vyloženého pečícím papírem
Pokapejte brambory olivovým olejem okořeňte česnekem, kořením na brambory osolte a opepřte dle chuti
Všechny brambory promíchejte tak, aby se ze všech stran obalily v koření a oleji
Hlavu brokolice nakrájejte na malé kousky a přidejte k bramborám
Zakryjte plech alobalem a pečte 1 hodinu na 210 st. C
Po hodině směs zkontrolujte a přilijte sojovou smetanu
Opět zakryjte alobalem a pečte ještě 30 minut
Pokud máte rádi tvrdší upečenou krustu na povrchu nemusíte posledních 30 minut zakrývat alobalem, ale dle mě je pro chuť i pohled hezčí péct přikryté :-)
FIT TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA
Ingredience
- 2 velké lžíce Ricotta sýru
1/2 vaničky odtučněného tvarohu
1/2 červené papriky nakrájená na větší kostky
1 lžíce řepkového oleje
2 balíčky tvarůžků (syrečky)
Nasekaná pažitka
Pepř a podle potřeby sůl (sůl však není potřeba, tvarůžky jsou dost slané)
Postup
- Všechny ingredience dejte do mixéru a mixujte dokud nevznikne jemná pomazánka
Potom už stačí jen namazat na váš oblíbený chléb
BROKOLICOVÝ QUISH S AVOKÁDEM
Ingredience na 1 menší QUISH
Těsto:
- 100g špaldové mouky
- Špetka třtinového cukru
- Špetka soli
- 70 ml studené vody
- 40 ml rozpuštěného kokosového oleje
Náplň:
- 100g uvařené brokolice
- 60g kukuřice v plechovce omyté
- 60g avokáda nakrájeného na malé kostičky
- Špetka soli a pepře
- 6 vajec
Postup
- Nejprve vytvořte těsto a to smícháním mouky, soli a cukru
- Do směsi nalijte kokosový olej a vodu
- Vypracujte hladké těsto, které zabalte do folie a nechte odležet v lednici
- Mezitím si připravíme směs na náplň
- Brokolici a avokádo nakrájíme na malé kostičky a smícháme s kukuřicí
- Vajíčka vyšleháme metličkou, přidáme pepř, sůl a nalijeme je na zeleninu
- Vše promícháme, těsto z lednice vyndáme a konečky prstů vtlačíme do již připravené formy na koláč , tak aby byli okraje vyšší
- Dno těsta propíchejte vidličkou a dejte do předehřáté trouby na 190st. C (10min)
- Poté těsto vyndejte nalijte na něj směs z vajíček a zeleniny a dejte opět péct tentokrát na 15 minut
- Vyndejte z trouby, nechte vychladnout a podávejte
ŠŤOUCHANÉ BATÁTY S ŘAPÍKATÝM CELEREM
Ingredience
Na 1 porci
- 2 řapíkaté celery
- 40 g slaniny
- 1 malá cibule
- 50 g sladkých brambor (batát)
Postup
- Nejprve uvařte sladké brambory ve vroucí vodě, mírně osolené (cca 15min)
- Mezitím nakrájejte řapíkatý celer na malé měsíčky a cibuli a slaninu na malé kostičky
- Na rozehřátou pánev dejte cca 2 velké lžíce olivového oleje a osmahněte celer, cibuli a slaninu dokud nebude cibulka sklovitá a celer měkčí
- Nakonec sceďte batáty a jemně rozmačkejte v kastrůlku do kterého přidejte slaninu a zbytek zeleniny , které jsme osmahli
- Takto hotové šťouchané batáty servírujte ještě teplé
OVOCNÉ KNEDLÍKY Z ŽITNÉ MOUKY
Ingredience
Pro 2 osoby
- 1 šálek pohankové mouky (prosáté)
- 2 šálky žitné mouky (prosáté)
- 2 vaničky polotučného tvarohu
- 2 vejce
- 1 lžička granulované stévie
- 3 jablka očištěná od slupky a nakrájená na větší kostičky
- Třtinový cukr
- Kokosový olej
- Tvrdý tvaroh
Postup
- Nejprve vytvoříme těsto stejně jako na klasické tvarohové knedlíky
- Smíchejte mouku, tvaroh, vejce a stévii (pokud bude těsto řídké, přidejte mouku)
- Uhněteme těsto , tak aby bylo jemné ale pevné
- Poté již klasicky odkrajujte malé části těsta, které nejprve utvořte do placek posypte třtinovým cukrem a zabalte do nich kostky jablka
- Takto hotové knedlíky dávejte do vroucí vody, vařte dokud nevyplavou na hladinu a nechte ještě chvíli vařit
- Dle chuti si můžete ovocné knedlíky dochutit dle sebe
- Já jsem je posypala tvrdým strouhaným tvarohem, třtinovým cukrem a roztátým kokosovým olejem
ZDRAVÉ ŠPENÁTOVÉ PALAČINKY S GUACAMOLE
Suroviny
Na 4 porce
Na palačinky
- 300g žitných nebo ovesných vloček
- 4 vejce celá
- 400 ml sojového nebo jiného rostlinného mléka
- 1 lžička soli
- 1 krabice listového baby špenátu
Na guacamole
- 2 ks středně velkých avokád
- 1 větší rajče nasekané najemno
- 1/2 červené papriky nasekané najemno
- 1/2 červené cibule nasekané najemno
- sůl, pepř, citronová šťáva
Postup
Palačinky
- V míse rozmixujeme vločky, mléko, sůl a předem spařené listy špenátu
- Poté přidáme vejce a promícháme
- Mělo by se vytvořit jemné těsto podobné palačinkovému
- Na rozehřátou pánev s olejem (použila jsem řepkový) tvořte palačinky
- Pečte dozlatova po obou stranách
Guacamole
- Nakrájejte avokádo na malinké kostičky
- Přidejte zbytek ingrediencí
- Opepřete a osolte dle chuti, nakonec zakápněte citronovou šťávou
SALÁT Z BATÁT A ČERVENÉ ŘEPY
Ingredience
- 1/2 větší batáty
- 1 malá červená řepa
- Hrst hrášku
- Hrst mrkve nakrájené na malé kousky
- 2 lžíce sladké kukuřice
- 1 malá lžička kvalitní majonézy
- Sůl, pepř
Postup
- Na uvaření všech ingrediencí jsem použila parní hrnec nebo vše prostě uvařte v hrnci s vodou (cca 20min) to stačí , aby nebyla zelenina moc měkká
- Po uvaření nechte zeleninu vychladnout a poté nakrájejte batát a řepu na malé kostičky
- Přidejte zbytek zeleniny, která se již krájet nemusí
- Osolte, opepřete a pořádně promíchejte, nakonec přidejte lžičku majonézy a opět pořádně promíchejte
- Takto hotový salát nechte vychladit v lednici (je skvělý i teplý)
- Podávejte :-)
VEGANSKÉ ŠIŠKY S MÁKEM A LNĚNÝM SEMÍNKEM
Suroviny
Na 3 porce
- 100g kukuřičné mouky
- 150g syrových jáhlů
- Extrakt z vanilky
- 2 velké lžíce kokosového oleje
- Mletá lněná semínka
- Mák mletý
- Třtinový cukr
Postup
- Do vroucí vody dejte předem propláchnuté jáhly
- Vařte dokud se v podstatě nerozvaří cca 15 minut
- Po uvaření (vypaření vody) přidejte do jáhlů kukuřičnou mouku a 1 velkou lžíci kokosového oleje spolu s vanilkou
- Vytvořte těsto ze kterého postupně tvořte malé špalečky
- Až budete mít špalky hotové vložte je do vroucí vody v níž je vařte pouze asi 3-4minuty , dokud nevyplavou
- Hotové ješte teplé servírujte a posypte je třtinovým cukrem. lněným semínkem, mákem a přelijte roztátou lžící kokosového oleje
ŽITNÉ VRTULE SE ŠPENÁTEM A SOJOVOU SMETANOU
Ingredience
Na 2 porce
- 80g žitných vrtulí
- 2 velké lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule
- 1 větší hrst hub (použila jsem žampiony)
- 50g buďto mraženého či čerstvého špenátu
- špetka soli
- 3 velké lžíce sojové smetany
- Cherry rajčata na konečné dozdobení
Postup
- Nejprve na pánvi s olivovým olejem osmahněte cibuli ke které pomalu přidávejte houby a špenát
- Zakryjte pokličkou a nechte dusit
- Mezitím si do vroucí osolené vody se špetkou oleje dejte vařit žitné vrtule
- Po uvaření těstoviny sceďte a přejděte opět ke špenátové směsi, kterou zalijte sojovou smetanou a osolte (dle chuti)
- Nakonec těstoviny vmíchejte do směsi a podávejte
CELOZRNNO-ŽITNÁ PIZZA
Ingredience
Těsto:
- 3/4 hrnku celozrnné žitné mouky
- 1/2 hrnku vody
- 1/2 lžičky sušeného droždí
- 1 lžička oliv. oleje
- 1 lžička soli
Náplň:
- Malá plechovka drcených rajčat
- 2 lžičky rajčat. protlaku
- 1 mozzarela
- čerstvá basalka
- sůl, pepř, provensálské koření
Postup
- Z ingrediencí na těsto vypracujeme lepivé těsto a necháme 1 hodinu kynout
- Mezitím rajčata přecedíme od šťávy
- Smícháme s protlakem, osolíme a přidáme koření a oliv olej
- Těsto vyválíme a umístíme na plech vyložený pečícím papírem
- Naklademe na pizzu rajčatovou směs, mozzarellu a dáme péct do předehřáté trouby (180st. C) cca na 15 minut
- Po upečení pizzu poklademe čerstvou basalkou
CUKETOVÉ KARBANÁTKY BEZ MOUKY
Ingredience
- 350 g cukety
- 3 vejce
- 200g strouhaného sýra mozzarella
- basalka, tymián, sůl, pepř
- olivový olej
Postup
- Cuketu nastrouháme a vložíme do misky, kterou vyložíme ubrousky, aby jsme pohltili přebytečnou vodu
- K osušené cuketě (bez ubrousků :-) ) přidáme zbylé ingredience a promícháme
- Na předehřátou pánev s olivovým olejem smažíme malé karbanátky každý alespoň 2 minuty po straně
- Hotové karbanátky odkládáme na talíř opět s ubrousky a po mírném vychladnutí podáváme
PALEO DÝŇOVÁ POLÉVKA
Ingredience
- 1 velká máslová dýně
- 1 zelené jablko
- 1 nasekaná cibule
- 2 nasekané mrkve
- 3 lžíce oliv. oleje
- 2 lžičky skořice
- 1 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky kmínu
- 1 lžíce pálivé papriky
- 2 lžíce másla
- 3 hrnky kuřecího vývaru
Postup
- Předehřejte troubu na 210st. C , ve velké míse smíchejte máslovou dýni oloupanou a nakrájenou na kostky s oliv. olejem, 1lžičkou skořice, 1/2 lžičkou soli a 1/2 lžičkou kmínu
- Vše smíchejte dejte do pekáče vyplněného pečícím papírem
- Do stejné misky dejte plátky jablka, cibuli, mrkev a přidejte do pekáče k máslové dýni a dejte do trouby na 35-40 min. dokud suroviny nezměknou
- Na pánvi rozehřejte máslo a poté přidejte hotovou směs z trouby
- Zalijte kuřecím vývarem a do pánve ještě přidejte lžičku skořice, pálivou papriku a sůl
- dusíme 20 min. a nakonec rozmixujeme
- TIP: podáváme s opraženými semínky dýně a maso , které jsme použili na kuřecí vývar můžeme nakrájet a vložit do polévky
KUŘECÍ MASO S ČERVENOU ŘEPOU A FENYKLEM
Ingredience
Na 2 porce
- 3 červené řepy
- 1 velký fenykl
- 2 kuřecí prsa
- 3 lžičky rajčatového protlaku
- 1 lžička soli
- špetka pepře
- lžička basalky
- lžička kari koření
- špetka tymiánu
- špetka ml. kmínu
- špetka muškát. oříšku
- pepř, 2 lžíce oliv. oleje
Postup
- Očištěná kuřecí prsa naskrájíme a dáme do pekáče
- Poté přidáme nakrájenou řepu na půl centimetrové plátky, fenykl nakrájený na malé měsíčky a zalijeme olivovým olejem
- Posypeme kořením uvedeným v ingrediencích a dobře promícháme
- Nakonec do směsi dáme rajčatový protlak a promícháme
- Přikryjeme pekáč alobalem a pečeme v předehřáté troubě na 180 st. C
- Pečeme cca 1 hodinu dokud zelenina úplně nezměkne
KUŘE NA KARI OMÁČCE
Ingredience
Na 2 porce
- 4 kusy kuřecích prsou již očištěné
- 1 lžička kari koření
- 1 větší bílá cibule
- Hrst sušených rajčat
- 200g žampionů
- Kokosové mléko z plechovky cca 100ml
- sůl, pepř, olivový olej (na pánev)
Postup
- Očištěná kuřecí prsa nejprve osolíme, opepříme a trošku naklepeme na tenší plátky
- Připravíme si pánev s olivovým olejem a jemně maso orestujeme (dáme stranou)
- Na omáčku dáme na pánev s troškou oliv. oleje cibuli nakrájenou na drobné kostičky
- Přidáme k cibuli kari koření a promícháme dokud nebude cibulka sklovitá
- Mícháme na nižším stupni ať se nám cibule nepřipaluje, poté přidáme na kousky nakrájená sušená rajčata a žampiony
- Poté co všechny ingredience změknou osolíme dle libosti a dochutíme pepřem
- Do zeleninové směsi přidáme vodu a vaříme dokud nebudou ingredience propojené
- Nakonec dáme trochu vychladlejší směs do mixéru a přidáme kokos. mléko , mixujeme dokud nevznikne omáčka
- Hotovou omáčku nalijeme na orestované maso a ješte chvilku na mírném plameni vaříme
FIT RÝŽOVÉ NUDLE S MÁKEM
Ingredience
- 1/2 šálku kokosového oleje
- 1/2 šálku medu
- citronová šťáva
- 1 větší šálek mletého máku
- Čínské rýžové nudle (tloušťku si zvolte sami, já použila trochu tlustší proužky)
Postup:
- Nejprve uvařte nudle v již předehřáté vodě a sceďte
- Poté do nudlí přidejte zbylé ingrdience jako med, citron. šťávu, kokosový olej a mák
- Vše pečlivě promíchejte ať se chutě propojí a můžete servírovat