SLANÉ RECEPTY

ZDRAVÉ SLANÉ POKRMY


FIT HOVĚZÍ BURGERY

Ingredience na 7 karbanátků

  • 1 balení 100% hovězího masa (360g)
  • Ajvar jemný (jedna vrchovatá lžíce)

  • sůl, pepř, mletý kmín, koření červená paprika , basalka

  • Na pánev olej ve spreji (já použila kokosový od gymbeamu)


Postup

  • Do misky dejte mleté maso a přidejte  všechny ostatní ingredience 
  • Pořádně promíchejte ať se chutě propojí
  • Tvořte placky a smažte na kokosovém oleji dokud nebudou karbanátky na povrchu zlatavé

POMAZÁNKA Z ČERVENÉ ŘEPY

Ingredience

NA POMAZÁNKU

  • 2 velké řepy
  • 4 velké stroužky česneku, sůl, pepř
  • 2 velké lžíce Cottage sýru nebo tvarohu
  • 1 velká lžíce kvalitní majonézy (můžete použít i light)


Postup

  • Dvě velké červené řepy očistěte od slupky a překrojte napůl, zabalte je do alobalu (každou půlku zvlášť) a dejte péct do trouby na 45-50 minut (210 st.C)
  • Až se řepa upeče nechte ji  v lednici vychladnout a poté jí nastrouhejte na jemno do větší misky 
  • Do nastrouhané řepy přidejte tvaroh či Cottage sýr, majonézu, prolisovaný česnek, sůl a pepř
  • Takto hotovou směs pořádně promíchejte a nechte přes noc v lednici odležet
  • Ráno si již na krásném plátku žitného chleba můžete vychutnat jarní chuť pomazánky z červené řepy

FIT ŠPALDOVÉ KNEDLÍKY

Z HRNKU

Suroviny na 1 porci

  • 1 vejce
  • 15g špaldové mouky hladké

  • 1 lžička olivového oleje

  • bylinky podle chuti (použila jsem pažitku)

  • 50ml  neslazeného mandlového mléka

  • sůl

  • 25g pečiva (já použila Toustis 1/2 od Penamu) můžete použít například 1  menší toast


Postup

  • V hrníčku smíchejte vajíčko, pečivo nakrájené na malé kostičky, olej, mouku, mléko, bylinky a osolte
  • Dejte do mikrovlnky na 3 minuty, po uvaření můžete servírovat


ZAPEČENÉ BRAMBORY S BROKOLICÍ A SMETANOU

Ingredience

Na 1 plech

  • 500g brambor
  • 1 hlava brokolice

  • 1/2 krabičky sojové smetany (doporučuji Take it veggie k dostání v Kauflandu)

  • Bio koření na pečené brambory 

  • Bio koření granulovaný česnek

  • Olivový olej 

  • sůl, pepř

Postup

  • Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostky, vyskládejte je do pekáče vyloženého pečícím papírem
  • Pokapejte brambory olivovým olejem okořeňte česnekem, kořením na brambory osolte a opepřte dle chuti

  • Všechny brambory promíchejte tak, aby se ze všech stran obalily v koření a oleji

  • Hlavu brokolice nakrájejte na malé kousky a přidejte k bramborám

  • Zakryjte plech alobalem a pečte 1 hodinu na 210 st. C

  • Po hodině směs zkontrolujte a přilijte sojovou smetanu

  • Opět zakryjte alobalem a pečte ještě 30 minut 

  • Pokud máte rádi tvrdší upečenou krustu na povrchu nemusíte posledních 30 minut zakrývat alobalem, ale dle mě je pro chuť i pohled hezčí péct přikryté :-) 


FIT TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA

Ingredience

  • 2 velké lžíce Ricotta sýru
  • 1/2 vaničky odtučněného tvarohu

  • 1/2 červené papriky nakrájená na větší kostky

  • 1 lžíce řepkového oleje

  • 2 balíčky tvarůžků (syrečky)

  • Nasekaná pažitka 

  • Pepř a podle potřeby sůl (sůl však není potřeba, tvarůžky jsou dost slané)

Postup

  • Všechny ingredience dejte do mixéru a mixujte dokud nevznikne jemná pomazánka
  • Potom už stačí jen namazat na váš oblíbený chléb 



BROKOLICOVÝ QUISH S AVOKÁDEM

Ingredience na 1 menší QUISH

Těsto:

  • 100g špaldové mouky
  • Špetka třtinového cukru
  • Špetka soli 
  • 70 ml studené vody
  • 40 ml rozpuštěného kokosového oleje

Náplň:

  • 100g uvařené brokolice
  • 60g kukuřice v plechovce omyté
  • 60g avokáda nakrájeného na malé kostičky
  • Špetka soli a pepře
  • 6 vajec

Postup

  • Nejprve vytvořte těsto a to smícháním mouky, soli a cukru
  • Do směsi nalijte kokosový olej a vodu
  • Vypracujte hladké těsto, které zabalte do folie a nechte odležet v lednici
  • Mezitím si připravíme směs na náplň 
  • Brokolici a avokádo nakrájíme na malé kostičky a smícháme s kukuřicí
  • Vajíčka vyšleháme metličkou, přidáme pepř, sůl a nalijeme je na zeleninu 
  • Vše promícháme, těsto z lednice vyndáme a konečky prstů vtlačíme do již připravené formy na koláč , tak aby byli okraje vyšší
  • Dno těsta propíchejte vidličkou a dejte do předehřáté trouby na 190st. C (10min)
  • Poté těsto vyndejte nalijte na něj směs z vajíček a zeleniny a dejte opět péct tentokrát na 15 minut
  • Vyndejte z trouby, nechte vychladnout a podávejte 



ŠŤOUCHANÉ BATÁTY S ŘAPÍKATÝM CELEREM

Ingredience

Na 1 porci

  • 2 řapíkaté celery
  • 40 g slaniny
  • 1 malá cibule
  • 50 g sladkých brambor (batát)

Postup

  • Nejprve uvařte sladké brambory ve vroucí vodě, mírně osolené (cca 15min)
  • Mezitím nakrájejte řapíkatý celer na malé měsíčky a cibuli a slaninu na malé kostičky 
  • Na rozehřátou pánev dejte cca 2 velké lžíce olivového oleje a osmahněte celer, cibuli a slaninu dokud nebude cibulka sklovitá a celer měkčí
  • Nakonec sceďte batáty a jemně rozmačkejte v kastrůlku do kterého přidejte slaninu a zbytek zeleniny , které jsme osmahli
  • Takto hotové šťouchané batáty servírujte ještě teplé

OVOCNÉ KNEDLÍKY Z ŽITNÉ MOUKY

Ingredience

Pro 2 osoby

  • 1 šálek pohankové mouky (prosáté)
  • 2 šálky žitné mouky (prosáté)
  • 2 vaničky polotučného tvarohu
  • 2 vejce
  • 1 lžička granulované stévie
  • 3 jablka očištěná od slupky a nakrájená na větší kostičky
  • Třtinový cukr
  • Kokosový olej
  • Tvrdý tvaroh

Postup

  • Nejprve vytvoříme těsto stejně jako na klasické tvarohové knedlíky
  • Smíchejte mouku, tvaroh, vejce a stévii (pokud bude těsto řídké, přidejte mouku)
  • Uhněteme těsto , tak aby bylo jemné ale pevné
  • Poté již klasicky odkrajujte malé části těsta, které nejprve utvořte do placek posypte třtinovým cukrem a zabalte do nich kostky jablka
  • Takto hotové knedlíky dávejte do vroucí vody, vařte dokud nevyplavou na hladinu a nechte ještě chvíli vařit
  • Dle chuti si můžete ovocné knedlíky dochutit dle sebe
  • Já jsem je posypala tvrdým strouhaným tvarohem, třtinovým cukrem a roztátým kokosovým olejem 

ZDRAVÉ ŠPENÁTOVÉ PALAČINKY S GUACAMOLE

Suroviny

Na 4 porce

Na palačinky

  • 300g žitných nebo ovesných vloček
  • 4 vejce celá
  • 400 ml sojového nebo jiného rostlinného mléka
  • 1 lžička soli
  • 1 krabice listového baby špenátu

Na guacamole

  • 2 ks středně velkých avokád
  • 1 větší rajče nasekané najemno
  • 1/2 červené papriky nasekané najemno
  • 1/2 červené cibule nasekané najemno
  • sůl, pepř, citronová šťáva

Postup

Palačinky

  • V míse rozmixujeme vločky, mléko, sůl a předem spařené listy špenátu 
  • Poté přidáme vejce a promícháme
  • Mělo by se vytvořit jemné těsto podobné palačinkovému
  • Na rozehřátou pánev s olejem (použila jsem řepkový) tvořte palačinky
  • Pečte dozlatova po obou stranách

Guacamole

  • Nakrájejte avokádo na malinké kostičky
  • Přidejte zbytek ingrediencí
  • Opepřete a osolte dle chuti, nakonec zakápněte citronovou šťávou

SALÁT Z BATÁT A ČERVENÉ ŘEPY

Ingredience

  • 1/2 větší batáty
  • 1 malá červená řepa
  • Hrst hrášku
  • Hrst mrkve nakrájené na malé kousky
  • 2 lžíce sladké kukuřice
  • 1 malá lžička kvalitní  majonézy
  • Sůl, pepř

Postup

  • Na uvaření všech ingrediencí jsem použila parní hrnec nebo vše prostě uvařte v hrnci s vodou (cca 20min) to stačí , aby nebyla zelenina moc měkká
  • Po uvaření nechte zeleninu vychladnout a poté nakrájejte batát a řepu na malé kostičky
  • Přidejte zbytek zeleniny, která se již krájet nemusí
  • Osolte, opepřete a pořádně promíchejte, nakonec přidejte lžičku majonézy a opět pořádně promíchejte
  • Takto hotový salát nechte vychladit v lednici (je skvělý i teplý)
  • Podávejte :-)

VEGANSKÉ ŠIŠKY S MÁKEM A LNĚNÝM SEMÍNKEM

Suroviny

Na 3 porce

  • 100g kukuřičné mouky
  • 150g syrových jáhlů
  • Extrakt z vanilky
  • 2 velké lžíce kokosového oleje
  • Mletá lněná semínka
  • Mák mletý
  • Třtinový cukr


Postup

  • Do vroucí vody dejte předem propláchnuté jáhly
  • Vařte dokud se v podstatě nerozvaří cca 15 minut
  • Po uvaření (vypaření vody) přidejte do jáhlů kukuřičnou mouku a 1 velkou lžíci kokosového oleje spolu s vanilkou
  • Vytvořte těsto ze kterého postupně tvořte malé špalečky
  • Až budete mít špalky hotové vložte je do vroucí vody v níž je vařte pouze asi 3-4minuty , dokud nevyplavou
  • Hotové ješte teplé servírujte a posypte je třtinovým cukrem. lněným semínkem, mákem a přelijte roztátou lžící kokosového oleje

ŽITNÉ VRTULE SE ŠPENÁTEM A SOJOVOU SMETANOU

Ingredience

Na 2 porce

  • 80g žitných vrtulí
  • 2 velké lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule
  • 1 větší hrst hub (použila jsem žampiony)
  • 50g buďto mraženého či čerstvého špenátu
  • špetka soli
  • 3 velké lžíce sojové smetany
  • Cherry rajčata na konečné dozdobení

Postup

  • Nejprve na pánvi s olivovým olejem osmahněte cibuli ke které pomalu přidávejte houby a špenát
  • Zakryjte pokličkou a nechte dusit
  • Mezitím si do vroucí osolené vody se špetkou oleje dejte vařit žitné vrtule
  • Po uvaření těstoviny sceďte a přejděte opět ke špenátové směsi, kterou zalijte sojovou smetanou a osolte (dle chuti)
  • Nakonec těstoviny vmíchejte do směsi a podávejte

CELOZRNNO-ŽITNÁ PIZZA

Ingredience

Těsto:

  • 3/4 hrnku celozrnné žitné mouky
  • 1/2 hrnku vody
  • 1/2 lžičky sušeného droždí
  • 1 lžička oliv. oleje
  • 1 lžička soli

Náplň:

  • Malá plechovka drcených rajčat
  • 2 lžičky rajčat. protlaku
  • 1 mozzarela
  • čerstvá basalka
  • sůl, pepř, provensálské koření

Postup

  • Z ingrediencí na těsto vypracujeme lepivé těsto a necháme 1 hodinu kynout
  • Mezitím rajčata přecedíme od šťávy
  • Smícháme s protlakem, osolíme a přidáme koření a oliv olej
  • Těsto vyválíme a umístíme na plech vyložený pečícím papírem
  • Naklademe na pizzu rajčatovou směs, mozzarellu a dáme péct do předehřáté trouby (180st. C) cca na 15 minut
  • Po upečení pizzu poklademe čerstvou basalkou

CUKETOVÉ KARBANÁTKY BEZ MOUKY

Ingredience

  • 350 g cukety
  • 3 vejce
  • 200g strouhaného sýra mozzarella
  • basalka, tymián, sůl, pepř
  • olivový olej

Postup

  • Cuketu nastrouháme a vložíme do misky, kterou vyložíme ubrousky, aby jsme pohltili přebytečnou vodu
  • K osušené cuketě (bez ubrousků :-) ) přidáme zbylé ingredience a promícháme
  • Na předehřátou pánev s olivovým olejem smažíme malé karbanátky každý alespoň 2 minuty po straně
  • Hotové karbanátky odkládáme na talíř opět s ubrousky a po mírném vychladnutí podáváme

PALEO DÝŇOVÁ POLÉVKA

Ingredience

  • 1 velká máslová dýně
  • 1 zelené jablko
  • 1 nasekaná cibule
  • 2 nasekané mrkve
  • 3 lžíce oliv. oleje
  • 2 lžičky skořice
  • 1 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1 lžíce pálivé papriky
  • 2 lžíce másla
  • 3 hrnky kuřecího vývaru

Postup

  • Předehřejte troubu na 210st. C , ve velké míse smíchejte máslovou dýni oloupanou a nakrájenou na kostky s oliv. olejem, 1lžičkou skořice, 1/2 lžičkou soli a 1/2 lžičkou kmínu
  • Vše smíchejte dejte do pekáče vyplněného pečícím papírem
  • Do stejné misky dejte plátky jablka, cibuli, mrkev a přidejte do pekáče k máslové dýni a dejte do trouby na 35-40 min. dokud suroviny nezměknou
  • Na pánvi rozehřejte máslo a poté přidejte hotovou směs z trouby
  • Zalijte kuřecím vývarem a do pánve ještě přidejte lžičku skořice, pálivou papriku a sůl
  • dusíme 20 min. a nakonec rozmixujeme
  • TIP: podáváme s opraženými semínky dýně a maso , které jsme použili na kuřecí vývar můžeme nakrájet a vložit do polévky

KUŘECÍ MASO S ČERVENOU ŘEPOU A FENYKLEM

Ingredience

Na 2 porce

  • 3 červené řepy
  • 1 velký fenykl
  • 2 kuřecí prsa
  • 3 lžičky rajčatového protlaku
  • 1 lžička soli
  • špetka pepře
  • lžička basalky
  • lžička kari koření
  • špetka tymiánu
  • špetka ml. kmínu
  • špetka muškát. oříšku
  • pepř, 2 lžíce oliv. oleje

Postup

  • Očištěná kuřecí prsa naskrájíme a dáme do pekáče
  • Poté přidáme nakrájenou řepu na půl centimetrové plátky, fenykl nakrájený na malé měsíčky a zalijeme olivovým olejem
  • Posypeme kořením uvedeným v ingrediencích a dobře promícháme
  • Nakonec do směsi dáme rajčatový protlak a promícháme
  • Přikryjeme pekáč alobalem a pečeme v předehřáté troubě na 180 st. C
  • Pečeme cca 1 hodinu dokud zelenina úplně nezměkne

KUŘE NA KARI OMÁČCE

Ingredience

Na 2 porce

  • 4 kusy kuřecích prsou již očištěné
  • 1 lžička kari koření
  • 1 větší bílá cibule
  • Hrst sušených rajčat
  • 200g žampionů
  • Kokosové mléko z plechovky cca 100ml
  • sůl, pepř, olivový olej (na pánev)

Postup

  • Očištěná kuřecí prsa nejprve osolíme, opepříme a trošku naklepeme na tenší plátky
  • Připravíme si pánev s olivovým olejem a jemně maso orestujeme (dáme stranou)
  • Na omáčku dáme na pánev s troškou oliv. oleje cibuli nakrájenou na drobné kostičky
  • Přidáme k cibuli kari koření a promícháme dokud nebude cibulka sklovitá
  • Mícháme na nižším stupni ať se nám cibule nepřipaluje, poté přidáme na kousky nakrájená sušená rajčata a žampiony
  • Poté co všechny ingredience změknou osolíme dle libosti a dochutíme pepřem
  • Do zeleninové směsi přidáme vodu a vaříme dokud nebudou ingredience propojené
  • Nakonec dáme trochu vychladlejší směs do mixéru a přidáme kokos. mléko , mixujeme dokud nevznikne omáčka
  • Hotovou omáčku nalijeme na orestované maso a ješte chvilku na mírném plameni vaříme

FIT RÝŽOVÉ NUDLE S MÁKEM

Ingredience

  • 1/2 šálku kokosového oleje
  • 1/2 šálku medu
  • citronová šťáva
  • 1 větší šálek mletého máku
  • Čínské rýžové nudle (tloušťku si zvolte sami, já použila trochu tlustší proužky)

Postup:

  • Nejprve uvařte nudle v již předehřáté vodě a sceďte
  • Poté do nudlí přidejte zbylé ingrdience jako med, citron. šťávu, kokosový olej a mák
  • Vše pečlivě promíchejte ať se chutě propojí a můžete servírovat
©  Worlds Collide. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky