VÁNOČNÍ FITNESS CUKROVÍ

KAŽDÉ VÁNOCE SE NESOU V DUCHU POHODY A SAMOZŘEJMĚ VÝBORNÉHO JÍDLA. MEZI KLASICKÉ DOBROTY PATŘÍ CUKROVÍ A POKUD NĚKTEŘÍ Z VÁS CHTĚJÍ MLSAT ZDRAVĚ, ALE STEJNĚ SI DOPŘÁT, URČITĚ VYZKOUŠEJTE MÉ NEJOBLÍBENĚJŠÍ VÁNOČNÍ RECEPTY... 


DATLOVÁ VOSÍ HNÍZDA

Ingredience

na cca 31 kusů

  • 200g datlí vypeckovaných
  • 160g bezlepkových piškotů+ 50g do spodu

  • vanilkový pudink

  • 300ml rostlinného mléka

  • ořechovice , rum

  • 40g erythritolu + 10g stévie 

  • stévie a kokosový olej na vysypání formy


Postup

  • Začněte rozmixováním datlí , které byly alespoň hodinu namočené v horké vodě
  • Mixujte i s vodou, aby vznikla kašička (datlová pasta)

  • Pastu smíchejte s nadrcenými piškoty (160g)

  • Těsto na hnízda máme hotové, dejte chladit do lednice

  • Mezitím uvařte náplň tedy pudink z mléka, prášku a sladidla (40+10)

  • Do pudinku za stálého vaření přilévejte rum či ořechovici dle chuti

  • Nakonec tvořte vosí hnízda jak jste zvyklí pouze s tím rozdílem, že jsem formičky vytřela kokosovým olejem a vysypala práškovou stévií


COCO KOULE

Ingrdience

na 15 kuliček

  • 110g nesolených kvalitních pražených arašídů (k dostání v tescu)
  • 20ml kokosového oleje

  • Kokosový extrakt

  • 10g medu

  • 10g stévie

  • špetka soli

  • 15g kokosového proteinu

  • 45g strouhaného kokosu + 10 na obalení


Postup

  • Nejprve si vytvořte vlastní arašídové máslo a to rozmixováním 110g arašídů s kokosovým olejem
  • Mixujte směs dokud se nebude krásně táhnout

  • Arašídové máslo přendejte do misky a přidejte med, stévii, špetku soli, extrakt, protein a 45g kokosu (kokos jsem si předtím také rozmixovala ještě na menší části)

  • Hněťte dokud nevznikne pevné těsto, může se drolit , ale tím, že obsahuje dost oleje stačí když kuličky budete dělat jednou rukou a zmáčknete těsto v dlani (dělají se snadno)

  • Nakonec jen obalte ve zbylém kokosu


BURÁKOVÉ PRALINKY

Ingredience

na cca 18-2O kuliček

  • 100g jemného arašídového másla
  • 100g lískových jader mletých

  • 30g medu

  • 20g erythritolu

  • 60g kvalitní hořké čokolády


Postup

  • Všechny ingredience kromě hořké čokolády smíchejte v pevné těsto
  • Z těsta tvarujte kuličky a dejte je na chvíli do lednice

  • Mezitím si na vodní lázni rozehřejte hořkou čokoládu 

  • Kuličky vyndejte z lednice a namáčejte každou jednotlivě do čokolády

  • Takto hotové nechte na plechu s pečícím papírem ztuhnout nejlépe venku 



RYCHLÉ ŠPALDOVÉ PERNÍČKY SLAZENÉ STÉVIÍ

Ingrediece

cca na 3-4 plechy

  • 330g špaldové mouky
  • 80g erythritolu

  • 10g stévie

  • 100g kokosového oleje

  • Odměrka vanilkového nebo snickerdoodle proteinu (jako náhrada mléka)

  • Vejce

  • 1 lžíce skořice

  • 1 lžíce perníkového koření

  • 2 lžíce holandského kakaa

  • 1/2 sáčku kypřícího prášku či sody

Postup

  • Všechny suché ingredience kromě proteinu dejte do mísy
  • Promíchejte a protein rozřeďte tak v 300ml vody

  • Nakonec do mísy vyklepněte jedno vajíčko, přilijte povolený kokosový olej a přilévejte rozmíchaný protein dokud nevznikne hutné těsto

  • Pořádně těsto prohněťte rukama, mělo by být pevné přesto jemné

  • Nakonec umístěte hotové těsto alespoň na 2-3 hodiny do lednice a poté můžete zpracovat

  • Během delšího povolování těsta se bude smršťovat zpět, pokud se vám budou perníčky špatně vykrajovat stačí ho dát na pár minut do mrazáku

  • Pečte v předehřáté troubě na 170 st.C  5-10 minut, rychle nabydou - kontolujte


JÁHLOVÉ VANILKOVÉ ROHLÍČKY

Ingredience

  • 130g jáhlové mouky
  • 130g špaldové mouky

  • 90g másla bez laktozy

  • 50g kokosového oleje

  • 50g moučkového třtinového cukru (rozmixovaný třtinový cukr)

  • 130g vlašských ořechů (drcené)

  • 1 balíček vanilkového cukru

  • Sypká stévie nebo moučkový třtinový cukr na obalení

Postup

  • Všechny ingredience kromě stévie smícháme a vytvoříme těsto, které dáme přes noc do lednice
  • Druhý den těsto vyndáme necháme povolit a tvoříme rohlíčky

  • Těsto je díky kokosovému oleji mastnější a  jemně se drobí (toho se nebojte), to však nevadí protože je dostatečně lepivé a rohlíčky se tvoří snadno

  • Rohlíčky skládejte na plech a pečte v předehřáté troubě na 160 st. C na 12-15 min

  • Po vychladnutí obalujte rohlíčky ve stévii

  • Nechte je vychladnout alespoň půl hodiny, horké by se rozpadly


PROTEINOVÉ PEČENÉ KULIČKY

Ingredience

  • 200g ovesných mletých vloček
  • 85g mletého strouhaného kokosu

  • 40g mletých vlašských ořechů

  • 1 odměrka proteinu 

  • 40g datlového sirupu

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • 40g kokosového oleje roztátého

  • 20g skořicového cukru

  • 1 šálek chia gelu

  • čokoláda na ozdobení (čokoládu jsem udělala z řepkového oleje, holandského kakaa, trochy třtinového cukru a čoko proteinu)

Postup

  • Všechny suroviny smíchejte v lepivé těsto a tvořte kuličky
  • Nakonec dejte kuličky péct do předehřáté trouby na 170 st.C dokud nezezlátnou

  • Na povrchu jsou pěkně křupavé a uvnitř krásně měkké a vláčné


OVESNO-ŠPALDOVÉ LINECKÉ

Ingredience

  • 220g špaldové mouky
  • 80g ovesné mouky

  • 140 g bez laktozového másla (k sehnání v albertu) 
  • 50ml kokosového oleje

  • 1 vanilkový cukr

  • kůra z jednoho citronu

  • 1 odměrka proteinu vanilka

  • 2 žloutky

  • 100g třtinového cukru

Postup

  • V jedné míse smíchejte mouku a protein
  • V jiné utřete žloutky s cukrem a citronovou kůrou

  • Utřené žloutky přidejte k mouce a přidejte změklé máslo a kokosový olej

  • Ze všech ingrediencí vytvořte těsto a dejte na noc do ledničky

  • Druhý den propracujte a vyválejte na plát tlustý 4 mm a vykrajovátky tvořte linecká kolečka

  • Dejte do předehřáté trouby na 150 st. C a pečte do zlatova

  • Po vychladnutí kolečka lineckého slepujte marmeládou, já jsem použila rakytníkovou 


ŠPALDOVÉ PERNÍČKY

Ingredience

Na tři plechy

  • 320 g špaldové mouky
  • 2 velké lžíce holandského kakaa
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce perníkového koření
  • Jakékoli rostlinné mléko podle potřeby
  • 100g třtinového cukru nebo 30g stévie
  • 1 lžička jedlé sody
  • 160 g kokosového oleje
  • 25g medu
  • Vejce

Na polevu pro zdobení

  • Stévie v prášku
  • Citronová šťáva

Postup

  • Všechny suché suroviny smícháme a poté přidáme kokosový olej (povolený) a med
  • Vypracujeme jemné těsto a zabalíme ho do folie , kterou necháme přes noc v lednici odležet
  • Vychladlé těsto díky kokosovému oleji hodně ztuhne, ale nebojte se stačí ho dát na mírný stupeň rozmražení do mikrovlnky
  • Poté těsto vyválíme na tlustší plát alespoň 3mm a vykrajujeme jednotlivé tvary, které potřeme rozšlehaným vajíčkem (pro krásny lesk)
  • Perníčky pečeme v rozehřáté troubě (180st. C) cca 10-12 minut
  • Těsto raději hlídejte , perníčky by se měli vyndavat lehce měkké, po vyndání ještě ztvrdnou
  • Nechte perníčky vychladit 

Poleva

  • Poleva je potom už jen třešničkou na dortu 
  • Stačí aby jste sypkou stévii nasypali do hrnečku a pomalu přidávali citron. šťávu kapku po kapce , pokud ji nalijete víc bude poleva velmi řídká
  • Potřebujeme tuhou konzistenci, aby z perníčků netekla 
  • Takto hotová poleva na perníčku rychle tuhne
  • Takže teď je to jen a jen na vaší fantazii



VOSÍ HNÍZDA 

Suroviny

  • 25 ml sojového nebo mandlového mléka
  • 140g celozrnných nebo klasických piškotů (+ 80g piškotů na spodek úlu)
  • 2 velké lžíce holandského kakaa
  • 110g mletých ořechů (já použila vlašské)
  • 60g medu nebo stévie
  • 50g kokosového oleje
  • 1 panák rumu (pokud chcete můžete dát i víc- do těsta), panák do pudinku
  • 1/2 balení bezlepkového vanilkového pudinku 
  • 200 ml rostlinného mléka

Postup

  • Nejprve nadrťte všechny piškoty (140g) a poté přidejte ostatní ingredience do piškotů a vše rozmixujte na pevnou hmotu
  • Nechte v lednici přes noc , aby se chutě propojili 
  • V den , kdy budete chtít plnit úly si uvařte pudink ve 200ml rostlinného mléka a přidejte panáček rumu :-)
  • Po vychladnutí pudinku vyndejte těsto z lednice a tvořte úly z vysypaných formiček
  • Doprostřed vždy udělejte vařečkou důlek do kterého nalijete hotový rumový pudink
  • Potom už stačí pouze uzavřít spodek piškotem  a máte hotovo :-)

MAROKÁNKY

V HOŘKÉ ČOKOLÁDĚ

Ingredience

Vše přidávejte dle chuti (vždy musí vzniknout kašovitá, lepivá směs)


  • 300ml sojového nebo jakéhokoli rostlinného mléka
  • Sušené švestky (nakrájené na malé kostičky)
  • Nasekané vlašské ořechy a mandle
  • Ovesné vločky
  • Rozinky, chia semínka, mák
  • Med nebo stévie na dochucení
  • 60g špaldové mouky
  • Kvalitní hořká čokoláda alespoň 70 procent (na namáčení jedné strany)

Postup

  • Do většího kastrolu nalijte sojové mléko a nechte pomalu zahřát 
  • Potom přisypejte ovesné vločky (pokud máte moc velké ještě je radši rozmixujte na sucho , ať se marokánky moc nedrolí)
  • Dokud je směs ještě řídká přidejte ostatní ingredience (kromě sladidla, a mouky) cca vždy malý šálek
  • Do směsi nasypte stévii nebo nalijte med DLE CHUTI, promíchejte  nakonec přidejte špaldovou mouku
  • Vše pořádně promíchejte a vytvořte lepivou ovesnou kaši
  • Po vychladnutí těsto tvarujte do kuliček a na plechu rozmáčkněte na placičku
  • Pečeme v předehřáté troubě na 180st.C asi 10-15 minut
  • Jakmile upečené marokánky vychladnou, rozehřejte čokoládu a namáčejte je vždy z jedné strany
  • Dejte do chladu ztuhnout a máte hotovo 

DOBROU CHUŤ!

©  Worlds Collide. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky