VÁNOČNÍ FITNESS CUKROVÍ
KAŽDÉ VÁNOCE SE NESOU V DUCHU POHODY A SAMOZŘEJMĚ VÝBORNÉHO JÍDLA. MEZI KLASICKÉ DOBROTY PATŘÍ CUKROVÍ A POKUD NĚKTEŘÍ Z VÁS CHTĚJÍ MLSAT ZDRAVĚ, ALE STEJNĚ SI DOPŘÁT, URČITĚ VYZKOUŠEJTE MÉ NEJOBLÍBENĚJŠÍ VÁNOČNÍ RECEPTY...
DATLOVÁ VOSÍ HNÍZDA
Ingredience
na cca 31 kusů
- 200g datlí vypeckovaných
160g bezlepkových piškotů+ 50g do spodu
vanilkový pudink
300ml rostlinného mléka
ořechovice , rum
40g erythritolu + 10g stévie
stévie a kokosový olej na vysypání formy
Postup
- Začněte rozmixováním datlí , které byly alespoň hodinu namočené v horké vodě
Mixujte i s vodou, aby vznikla kašička (datlová pasta)
Pastu smíchejte s nadrcenými piškoty (160g)
Těsto na hnízda máme hotové, dejte chladit do lednice
Mezitím uvařte náplň tedy pudink z mléka, prášku a sladidla (40+10)
Do pudinku za stálého vaření přilévejte rum či ořechovici dle chuti
Nakonec tvořte vosí hnízda jak jste zvyklí pouze s tím rozdílem, že jsem formičky vytřela kokosovým olejem a vysypala práškovou stévií
COCO KOULE
Ingrdience
na 15 kuliček
- 110g nesolených kvalitních pražených arašídů (k dostání v tescu)
20ml kokosového oleje
Kokosový extrakt
10g medu
10g stévie
špetka soli
15g kokosového proteinu
45g strouhaného kokosu + 10 na obalení
Postup
- Nejprve si vytvořte vlastní arašídové máslo a to rozmixováním 110g arašídů s kokosovým olejem
Mixujte směs dokud se nebude krásně táhnout
Arašídové máslo přendejte do misky a přidejte med, stévii, špetku soli, extrakt, protein a 45g kokosu (kokos jsem si předtím také rozmixovala ještě na menší části)
Hněťte dokud nevznikne pevné těsto, může se drolit , ale tím, že obsahuje dost oleje stačí když kuličky budete dělat jednou rukou a zmáčknete těsto v dlani (dělají se snadno)
Nakonec jen obalte ve zbylém kokosu
BURÁKOVÉ PRALINKY
Ingredience
na cca 18-2O kuliček
- 100g jemného arašídového másla
100g lískových jader mletých
30g medu
20g erythritolu
60g kvalitní hořké čokolády
Postup
- Všechny ingredience kromě hořké čokolády smíchejte v pevné těsto
Z těsta tvarujte kuličky a dejte je na chvíli do lednice
Mezitím si na vodní lázni rozehřejte hořkou čokoládu
Kuličky vyndejte z lednice a namáčejte každou jednotlivě do čokolády
Takto hotové nechte na plechu s pečícím papírem ztuhnout nejlépe venku
RYCHLÉ ŠPALDOVÉ PERNÍČKY SLAZENÉ STÉVIÍ
Ingrediece
cca na 3-4 plechy
- 330g špaldové mouky
80g erythritolu
10g stévie
100g kokosového oleje
Odměrka vanilkového nebo snickerdoodle proteinu (jako náhrada mléka)
Vejce
1 lžíce skořice
1 lžíce perníkového koření
2 lžíce holandského kakaa
1/2 sáčku kypřícího prášku či sody
Postup
- Všechny suché ingredience kromě proteinu dejte do mísy
Promíchejte a protein rozřeďte tak v 300ml vody
Nakonec do mísy vyklepněte jedno vajíčko, přilijte povolený kokosový olej a přilévejte rozmíchaný protein dokud nevznikne hutné těsto
Pořádně těsto prohněťte rukama, mělo by být pevné přesto jemné
Nakonec umístěte hotové těsto alespoň na 2-3 hodiny do lednice a poté můžete zpracovat
Během delšího povolování těsta se bude smršťovat zpět, pokud se vám budou perníčky špatně vykrajovat stačí ho dát na pár minut do mrazáku
Pečte v předehřáté troubě na 170 st.C 5-10 minut, rychle nabydou - kontolujte
JÁHLOVÉ VANILKOVÉ ROHLÍČKY
Ingredience
- 130g jáhlové mouky
130g špaldové mouky
90g másla bez laktozy
50g kokosového oleje
50g moučkového třtinového cukru (rozmixovaný třtinový cukr)
130g vlašských ořechů (drcené)
1 balíček vanilkového cukru
Sypká stévie nebo moučkový třtinový cukr na obalení
Postup
- Všechny ingredience kromě stévie smícháme a vytvoříme těsto, které dáme přes noc do lednice
Druhý den těsto vyndáme necháme povolit a tvoříme rohlíčky
Těsto je díky kokosovému oleji mastnější a jemně se drobí (toho se nebojte), to však nevadí protože je dostatečně lepivé a rohlíčky se tvoří snadno
Rohlíčky skládejte na plech a pečte v předehřáté troubě na 160 st. C na 12-15 min
Po vychladnutí obalujte rohlíčky ve stévii
Nechte je vychladnout alespoň půl hodiny, horké by se rozpadly
PROTEINOVÉ PEČENÉ KULIČKY
Ingredience
- 200g ovesných mletých vloček
85g mletého strouhaného kokosu
40g mletých vlašských ořechů
1 odměrka proteinu
40g datlového sirupu
1 lžička vanilkového extraktu
40g kokosového oleje roztátého
20g skořicového cukru
1 šálek chia gelu
čokoláda na ozdobení (čokoládu jsem udělala z řepkového oleje, holandského kakaa, trochy třtinového cukru a čoko proteinu)
Postup
- Všechny suroviny smíchejte v lepivé těsto a tvořte kuličky
Nakonec dejte kuličky péct do předehřáté trouby na 170 st.C dokud nezezlátnou
Na povrchu jsou pěkně křupavé a uvnitř krásně měkké a vláčné
OVESNO-ŠPALDOVÉ LINECKÉ
Ingredience
- 220g špaldové mouky
80g ovesné mouky
- 140 g bez laktozového másla (k sehnání v albertu)
50ml kokosového oleje
1 vanilkový cukr
kůra z jednoho citronu
1 odměrka proteinu vanilka
2 žloutky
100g třtinového cukru
Postup
- V jedné míse smíchejte mouku a protein
V jiné utřete žloutky s cukrem a citronovou kůrou
Utřené žloutky přidejte k mouce a přidejte změklé máslo a kokosový olej
Ze všech ingrediencí vytvořte těsto a dejte na noc do ledničky
Druhý den propracujte a vyválejte na plát tlustý 4 mm a vykrajovátky tvořte linecká kolečka
Dejte do předehřáté trouby na 150 st. C a pečte do zlatova
Po vychladnutí kolečka lineckého slepujte marmeládou, já jsem použila rakytníkovou
ŠPALDOVÉ PERNÍČKY
Ingredience
Na tři plechy
- 320 g špaldové mouky
- 2 velké lžíce holandského kakaa
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce perníkového koření
- Jakékoli rostlinné mléko podle potřeby
- 100g třtinového cukru nebo 30g stévie
- 1 lžička jedlé sody
- 160 g kokosového oleje
- 25g medu
- Vejce
Na polevu pro zdobení
- Stévie v prášku
- Citronová šťáva
Postup
- Všechny suché suroviny smícháme a poté přidáme kokosový olej (povolený) a med
- Vypracujeme jemné těsto a zabalíme ho do folie , kterou necháme přes noc v lednici odležet
- Vychladlé těsto díky kokosovému oleji hodně ztuhne, ale nebojte se stačí ho dát na mírný stupeň rozmražení do mikrovlnky
- Poté těsto vyválíme na tlustší plát alespoň 3mm a vykrajujeme jednotlivé tvary, které potřeme rozšlehaným vajíčkem (pro krásny lesk)
- Perníčky pečeme v rozehřáté troubě (180st. C) cca 10-12 minut
- Těsto raději hlídejte , perníčky by se měli vyndavat lehce měkké, po vyndání ještě ztvrdnou
- Nechte perníčky vychladit
Poleva
- Poleva je potom už jen třešničkou na dortu
- Stačí aby jste sypkou stévii nasypali do hrnečku a pomalu přidávali citron. šťávu kapku po kapce , pokud ji nalijete víc bude poleva velmi řídká
- Potřebujeme tuhou konzistenci, aby z perníčků netekla
- Takto hotová poleva na perníčku rychle tuhne
- Takže teď je to jen a jen na vaší fantazii
VOSÍ HNÍZDA
Suroviny
- 25 ml sojového nebo mandlového mléka
- 140g celozrnných nebo klasických piškotů (+ 80g piškotů na spodek úlu)
- 2 velké lžíce holandského kakaa
- 110g mletých ořechů (já použila vlašské)
- 60g medu nebo stévie
- 50g kokosového oleje
- 1 panák rumu (pokud chcete můžete dát i víc- do těsta), panák do pudinku
- 1/2 balení bezlepkového vanilkového pudinku
- 200 ml rostlinného mléka
Postup
- Nejprve nadrťte všechny piškoty (140g) a poté přidejte ostatní ingredience do piškotů a vše rozmixujte na pevnou hmotu
- Nechte v lednici přes noc , aby se chutě propojili
- V den , kdy budete chtít plnit úly si uvařte pudink ve 200ml rostlinného mléka a přidejte panáček rumu :-)
- Po vychladnutí pudinku vyndejte těsto z lednice a tvořte úly z vysypaných formiček
- Doprostřed vždy udělejte vařečkou důlek do kterého nalijete hotový rumový pudink
- Potom už stačí pouze uzavřít spodek piškotem a máte hotovo :-)
MAROKÁNKY
V HOŘKÉ ČOKOLÁDĚ
Ingredience
Vše přidávejte dle chuti (vždy musí vzniknout kašovitá, lepivá směs)
- 300ml sojového nebo jakéhokoli rostlinného mléka
- Sušené švestky (nakrájené na malé kostičky)
- Nasekané vlašské ořechy a mandle
- Ovesné vločky
- Rozinky, chia semínka, mák
- Med nebo stévie na dochucení
- 60g špaldové mouky
- Kvalitní hořká čokoláda alespoň 70 procent (na namáčení jedné strany)
Postup
- Do většího kastrolu nalijte sojové mléko a nechte pomalu zahřát
- Potom přisypejte ovesné vločky (pokud máte moc velké ještě je radši rozmixujte na sucho , ať se marokánky moc nedrolí)
- Dokud je směs ještě řídká přidejte ostatní ingredience (kromě sladidla, a mouky) cca vždy malý šálek
- Do směsi nasypte stévii nebo nalijte med DLE CHUTI, promíchejte nakonec přidejte špaldovou mouku
- Vše pořádně promíchejte a vytvořte lepivou ovesnou kaši
- Po vychladnutí těsto tvarujte do kuliček a na plechu rozmáčkněte na placičku
- Pečeme v předehřáté troubě na 180st.C asi 10-15 minut
- Jakmile upečené marokánky vychladnou, rozehřejte čokoládu a namáčejte je vždy z jedné strany
- Dejte do chladu ztuhnout a máte hotovo
DOBROU CHUŤ!